Tan Sağtürk
Biyografi
1969 Yılında İzmir’de doğdu. D.E.Ü İzmir Devlet Konservatuarı (Orta-Lise) H.Ü. Ankara Devlet Konservatuarı (Yüksek Lisans) Mesleki Çalışmalar – Le Jeune Ballet de France – Fransız Genç Balesi 1990 – 1991 – Ballet National de France – Fransız Devlet Balesi 1991 – 1997 – İstanbul Devlet Opera ve Balesi 1997 – 1998 – Tan Sağtürk Bale ve Dans Eğitim Merkezleri ilk olarak İstanbul Teşvikiye’de kurulmuş olup şuan Türkiye’nin neredeyse her ilinde açılmaya devam etmektedir. Konservatuar öğrenciliği sırasında Fransız Genç Balesi, Viyana Devlet Balesi ve Rambert Dans Topluluğu’ndan teklifler almış, okul bitiminde Fransız Genç Balesi’nin teklifini değerlendirerek, mezuniyet sonrası profesyonel çalışmalarına Paris’te başlamıştır. (JBF – Jeune Ballet de France – Fransız balesini dünyaya tanıtılmasını amaçlayan bir kuruluştur. Kadrosunun yarısını Fransa’da konservatuar ve yarışma birincilerinden, diğer yarısını da dünyanın çeşitli ülkelerindeki üstün yetenekli klasik dansçılardan seçer.) Tan Sağtürk bir yıl JBF’de çalıştıktan sonra Fransız Devlet Balesine 500 deneyimli dansçı arasından tek kişi olarak seçilmiştir.
Fransız Devlet Balesine, sadece Fransızlar için istihdam edilen dansçı kadrosuna, Fransız Kültür Bakanlığının sahip çıkması ile Devlet Balesinin statüsü değiştirilerek kabul edilen ilk yabancı olmuştur. Tabii ki Fransız Devlet Balesinde kadroya alınan ilk ve tek Türk sanatçıdır. 5 yıl sonra Fransa’da “Ömür Boyu Kontrata” hak kazanan 15 dansçıdan biri olmuştur. Kısa zamanda Fransız vatandaşlığına da alınmıştır. Fransa’da hocalık yapma, bale okulu açma ve grup kurma haklarını kazanmıştır. Bay ve Bayan Chirac kendisini Elisee Sarayı’na davet ederek Fransız Devlet Balesi nezdinde onurlandırmıştır. Dansçı kariyerinin yanı sıra koreografi çalışmaları da yapmıştır. Premiere’lerini Fransız Devlet Balesinin sahnelediği ve sürekli repertuarına aldığı iki koreografisi mevcuttur. “SOUDE” ve “JE NE REGRETTE RIEN” isimli koreografileri için Fransız basını ve medyasında çok olumlu eleştiriler yer almıştır.
Fransız eleştirmenlerince “Kültür ağırlıklı, özgün, farklı ve çok başarılı“ bulunmuştur. Fransız Devlet Balesi ile dünyanın en önemli sahnelerinde yaklaşık 2500 temsil veren Tan Sağtürk, tüm sanat yaşamı boyunca bütün klasik bale eserlerinde baş dansçı olarak yer almıştır. 1997 Eylül ayı sonunda sanatı ile artık ülkesine faydalı olabilmek için Türkiye’ye gelmiş ve İstanbul Devlet Balesinde “Yabancı Sanatçı” statüsünde Başbalet olarak çalışmalarını sürdürmüştür. Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel adlı klasik eserler ile Ara Danslar – Ara Nağmeler ve Emrivaki adlı modern balelerde başrol oynayarak Türk seyircisi ile buluşmuştur. 2002-2003 Sanat sezonunda Antalya Devlet Opera ve Balesi’ne “Kalp Sesi Projesi”adlı bir koreografi yapmıştır. “Kalp Sesi” projesinde yaklaşık 25 profesyonel bale sanatçısı dans etmiştir. Tan Sağturk’ün, “Kalp Sesi” projesi İzmir Devlet Opera ve Balesinde de sahnelenmiştir. (Ocak 2004) Tan Sağtürk Türkiye’de bulunan devlet opera ve balelerinde birçok eserde baş dansçı olarak dans etmiştir. Çeşitli eserlerle Türkiye turnelerine katılmıştır. Balenin tanıtımı için Türkiye’nin her yerinde yüzlerce konferans vermiştir. 2004 yılında kurulan Özel İstanbul Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesi’nde bir sınıfa Tan Sağtürk adı verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2004-2005 eğitim döneminde okutulmaya başlanan Sanat Etkinliklerini İzleme dersinin kitabında “Bir Bale Yapıtını Eleştirmek” adlı yazısı bulunmaktadır. Dünyanın en önemli Dans fotoğrafçısı Lois Greenfield ile Atatürk Kültür Merkezi’nde seyircilerin huzurunda atölye çalışmasına katılmıştır. Sanat başarılarından ötürü bir çok kez ödüllendirilmiştir.
Bunlardan birisi de “Uluslararası Melvin Jones Ödülüdür”. Amerika’dan gönderilen ödül yapılan bir törenle kendisine takdim edilmiştir. 2006 Aralık-Haziran tarihleri arasında Kanal D tarafından yayınlanan “Benimle Dans Eder misin?” yarışmasında tüm eğitimin başında yer almış ve aynı zamanda jüri üyeliği yapmıştır. 2006 tarihinde Türkiye’nin en başarılı 10 genci arasından kültürel alanda birinciliğe layık görülmüştür. 2007 Mart ayında “TİM Gösteri Merkezi’nde”sahneye konulan “Romantika” isimli müzikalin sanat danışmanlığını ve koreografilerini hazırlamıştır. 2002 tarihinden itibaren Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde bulunan Tan Sağtürk Eğitim Merkezlerinin her birinde Kimsesiz Çocuklar Yurtlarını tarayarak burslu bir sınıf oluşturmuştur. Seçilen çocuklar halen eğitimlerine devam etmektedirler. Sanatçı yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda gösteri ve organizasyonu yönetmiş ve halen yeni projelerle çalışmalarına devam etmektedir.